Χελιδονίσματα – Κάλαντα άνοιξης  (Α’ Τάξη)

00 censored

Οι μικροί μας μαθητές, τα παιδιά της Α τάξης, αναβίωσαν ένα παραδοσιακό έθιμο, τα λεγόμενα «χελιδονίσματα». Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πρώτης Μαρτίου. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά γύριζαν τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδούσαν για τον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών. Έτσι και οι μικροί μας μαθητές, κρατώντας στα χέρια τους ένα ομοίωμα χελιδονιού περιπλανήθηκαν σε διάφορα μέρη για να τραγουδήσουν τα «κάλαντα της άνοιξης»! Η μέρα ξεκίνησε ευχάριστα με τα παιδιά να λένε τα κάλαντα στην προσευχή. Πρώτη στάση ήταν το ταχυδρομείο και η Περιφέρεια της Κρήτης. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης Σταύρος, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Γεωργία Μηλάκη και Νίκος Συριγωνάκης και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στο τομέα Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη.

Στη συνέχεια, τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα στο γειτονικό τους δημοτικό σχολείο το 7ο, όπου δάσκαλοι και μαθητές τους υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά! Τέλος, επισκέφτηκαν τον φούρνο και το μανάβικο της γειτονιάς, όπου τους κέρασαν μπισκότα και φρούτα. Δεν μπορούσε να λείψει από αυτόν τον όμορφο περίπατο και μία επίσκεψη στη παιδική χαρά, όπου τα παιδιά πραγματικά το διασκέδασαν! Σε αυτή την όμορφη περιπλάνηση, συνόδευσε η διευθύντρια Τερψιχόρη Βαρδιάμπαση και οι δασκάλες της Α τάξης, Ευλάβη Τότα (Α1), Τζουλιαδάκη Μαρία (Α2), Γεωργούλη Ελένη (Παράλληλη Στήριξη).

Τα κάλαντα της άνοιξης τα πλαισίωσε το μουσικό όργανο ακορντεόν, το οποίο είχαμε την τύχη να παίζει η δασκάλα του Α1, Ευλάβη Τότα.