00 censored 4

Η Δ’ Τάξη στον Αρχαιολογικό Χώρο Τυλίσου

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η Δ’τάξη του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα καινοτόμο και βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου. Εμψυχώτρια της εκπαιδευτικής αυτής ξενάγησης ήταν η δασκάλα του 24ου Δ.Σχ. Ηρακλείου η οποία σχεδίασε και εμπνεύστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ακολουθώντας Μινωικά Μονοπάτια: Πολιτισμός και Περιβάλλον” μαζί με μια ομάδα δημιουργικών εκπαιδευτικών στην προσπάθειά τους να συστήσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. Σημαντική ήταν η συμβολή της εμψυχώτριας συνταξιούχου δασκάλας κ. Ξενάκη Ελένης, που εθελοντικά συμμετείχε και βοήθησε στην υλοποίηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τόσο τον αρχαιολογικό όσο και τον φυσικό χώρο, αλλά παράλληλα τονίζει τους ρόλους που μπορούν να διαδραματίσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Τα παιδιά μέσω διαδικασιών ανακάλυψης, διερεύνησης και παιχνιδιού κατάφεραν  να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τον μινωικό πολιτισμό. Θεατρικό παιχνίδι, βιωματικές δράσεις και πλήθος εικαστικών δραστηριοτήτων κινητοποίησαν  την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και οδήγησαν σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ.Αστυρακάκη Χρυσούλα για τη συνεργασία και την προσφορά της. Χωρίς τη δική της καθοδήγηση και εμψύχωση το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και όλοι εμείς δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά το διευθυντή του 24ου Δ.Σχ.Ηρακλείου κ.Χρήστο Ιατρούδη για τη συνεργασία.

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:

Κουναλάκη Σίσυ (Δ1),

Τρευλάκη Δέσποινα Δ2),

Πολυχρονάκης Ζαχαρίας (Καλλιτεχνικών),

Κατσέα Αναστασία (Παράλληλη στήριξη)

και η Διευθύντρια του Σχολείου Βαρδιάμπαση Τερψιχόρη.

02 censored 4

Η Γ τάξη υποδέχτηκε την κυρία Δεληκανάκη

Στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας και συγκεκριμένα της ενότητας “Μινωικός Πολιτισμός” οι μαθητές της Γ τάξης, την Τετάρτη 17-4-24, υποδέχτηκαν την κυρία Νίκη Δεληκανάκη που τους ταξίδεψε στα χρόνια του Μίνωα μέσα από το πολυμεσικό έργο της “Αισθήσεων περιπλάνηση στα μονοπάτια της Κνωσού”.

Ήταν μια υπέροχη διαδραστική παρουσίαση που περιείχε βιωματικό τρόπο μάθησης.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Δεληκανάκη για την προσφορά της.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:

Ελένη Καγιαλίκου (Γ1),

Κατερίνα Εμμανουηλίδου (Γ2),

Μαρία Χαμαλάκη (Παράλληλη Στήριξη)

00 censored 3

Η Γ τάξη στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Την Τρίτη 16/4/24 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγο-παιδαγωγό.

Περιπλανήθηκαν στο παλάτι του Μίνωα, είδαν και παρατήρησαν με προσοχή ότι διδάχτηκαν στο μάθημα της ιστορίας για την Μινωική Κρήτη.

Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:

Ελένη Καγιαλίκου (Γ1),

Κατερίνα Εμμανουηλίδου (Γ2),

Μαρία Χαμαλάκη (Παράλληλη Στήριξη)

01 3

Οι μαθητές/τριες της Γ Τάξης υιοθέτησαν χελώνα από το Κέντρο Διάσωσης και Προστασίας ΑΡΧΕΛΩΝ

Όταν οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης γνώρισαν το Κέντρο Διάσωσης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είπαν:” Ναι, μπορούμε κι εμείς να περιθάλψουμε μια τραυματισμένη χελώνα ” και τα κατάφεραν! Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν υιοθέτησαν την Τρούφα, τη χελώνα που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι το 2022 στην περιοχή της Θάσου.

Η χαρά μας μεγάλη όταν πήραμε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το πιστοποιητικό υιοθεσίας, τη λούτρινη Τρούφα και είδαμε πώς τη φροντίζουν οι εθελοντές καθημερινά στο Κέντρο Διάσωσης. Ευχόμαστε γρήγορα η χελώνα μας, η Τρούφα μας να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει!!!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ελένη Καγιαλίκου (Γ1),

Κατερίνα Εμμανουηλίδου (Γ2),

Μαρία Χαμαλάκη (Παράλληλη Στήριξη)

00 1

Η Β Τάξη στο Λαογραφικό Μουσείο “Λυχνοστάτη”

Την Τρίτη 16 Απριλίου, τα παιδιά της Β τάξης επισκέφτηκαν το λαογραφικό Μουσείο Λυχνοστάτης.

Παρακολούθησαν το πρώτο: «Ζυμώνω, αλωνίζω και το ψωμί φουρνίζω”.

Ακολούθησαν το ταξίδι του ψωμιού από τον σπόρο μέχρι το ζύμωμα, το ψήσιμο και την απόλαυση του.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:

Κουρουντίδου Κωνσταντίνα (Β1),

Φασουλάκης Ηλίας (Β2),

Σαμπανίδη Γιάννα (Γυμνάστρια)

Collage

Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δ’ Τάξη: «Τη ζωή μου αγαπώ, ασφαλώς … κυκλοφορώ» (Δημοτική Αστυνομία)

Την Τετάρτη 3 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική δράση, στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, στα πλαίσια του προγράμματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα: «Τη ζωή μου αγαπώ, ασφαλώς … κυκλοφορώ». Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αστυνομίας της πόλης μας αφού ενημέρωσαν τα παιδιά για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, τους μίλησαν για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και για τα κυριότερα σήματα. Έπειτα όλοι μαζί περιηγηθήκαμε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας κι εντοπίσαμε παραβάσεις. Τα παιδιά μοίρασαν εικονικές κλήσεις στους παραβάτες των οχημάτων χωρίς καμία…. επιείκεια!

Ευχαριστούμε πολύ τη Δημοτική Αστυνομία και τους υπεύθυνους του προγράμματος

Οι δασκάλες:

Κουναλάκη Σίσσυ (Δ1),

Τρευλάκη Δέσποινα (Δ2),

Μελαμπιανάκη Ελένη (Τμήμα Ένταξης),

Δαμιανάκη Νατάσα (Παράλληλη Στήριξη),

Κατσέα Αναστασία (Παράλληλη Στήριξη)

00 3

Η Α’ Τάξη στα Κεραμικά Καπαρουνάκη στην Ανώπολη

Την Πέμπτη 21.03.24, οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το βιοτεχνικό πάρκο Ανώπολης – κεραμικά Καπαρουνάκης. Εκεί μετά από ενημέρωση και ξενάγηση στο χώρο, παρακολούθησαν πως λειτουργεί ο τροχός και με ποιον τρόπο φτιάχνονται τα αγγεία. Με μεγάλη τους χαρά, έφτιαξαν και οι ίδιοι το δικό τους κεραμικό αγγείο με πηλό! Δεν έλειψε βέβαια και το παιχνίδι έξω στην  αυλή, όπου τα παιδιά διασκέδασαν παίζοντας μπάλα , κυνηγητό και διάφορα άλλα παιχνίδια.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ευλάβη Τότα (Α1),

Τζουλιαδάκη Μαρία (Α2),

Γεωργούλη Ελένη (Παράλληλη Στήριξη)

0

Επίσκεψη της Ε’ τάξης στη Βιβλιοθήκη και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Την Τετάρτη 27-3-2024 οι μαθητές της Ε’ τάξης επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα: «Διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές» ως εμπέδωση της ενότητας της γλώσσας “Βιβλία-βιβλιοθήκες” που διδάχτηκαν.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη βιβλιοθηκονόμο  κ. Ελευθερία Τζανάκη για την πλούσια συλλογή βιβλίων, περιοδικών, οπτικοακουστικού και άλλου υλικού της βιβλιοθήκης, προκειμένου να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των Τμημάτων και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμα τους μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Στη συνέχεια οι μαθητές απάντησαν σε ένα διαδικτυακό κουίζ γνώσεων, διαμορφωμένο στην πλατφόρμα kahoot, στην αίθουσα του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου.

Τέλος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης και γνώρισαν τη λειτουργία ενός 3διάστατου εκτυπωτή.

Ευχαριστούμε την κ. Ελευθερία Τζανάκη για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

Τα παιδιά συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί:

Ιωάννα Βραχνάκη (Ε1),

Νεκταρία Λυραντζάκη (Ε2),

Ειρήνη Χουρδάκη (Παράλληλη Στήριξη)

00 2

Η Β’ Τάξη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Τρίτη 26 Μαρτίου, τα παιδιά της Β’ τάξης επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Να ‘μουν γάργαρο νερό».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στον χώρο του μουσείου και ολοκληρώθηκε με περίπατο & συνέχεια προγράμματος, στην πόλη του Ηρακλείου.

Περιηγηθήκαμε σε 3 κρήνες της πόλης και μάθαμε την ιστορία τους.

Παίξαμε & τραγουδήσαμε & νερό ήπιαμε γιατί πολύ διψάσαμε!!!

Την εκπαιδευτική εκδρομή συνόδευσαν:

Κουρουντίδου Κωνσταντίνα (Β1),

Φασουλάκης Ηλίας (Β2),

Δαμιανάκη Νατάσα (Παράλληλη Στήριξη)

Καπαρουνάκη Ρενάτα (Νοσηλεύτρια)

00 1

Διαδρομές στην πόλη μας (Ε’ Τάξη)

Η Ε τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την Τρίτη 12-3-24 μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο πλοίο των Μινωικών γραμμών “Φαιστός”. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε χώρους του πλοίου και κατέληξαν στην γέφυρα, όπου ενημερώθηκαν από τον υποπλοίαρχο κ. Γρηγοράκη  για τη λειτουργία του πλοίου και τα όργανα πλοήγησης.

Έφαγαν το κολατσιό τους στο σαλόνι του πλοίου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, όπου παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική παρουσίαση-ενημέρωση, από τον Πλωτάρχη ΛΣ Ηρακλείου κ. Γεώργιο Δανδουλάκη και τους συνεργάτες του, για τα  θαλάσσια σπορ και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για ασφαλή κολύμβηση.

Τέλος μπήκαν στο πλοιάριο της ακτοφυλακής και ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του.

Δύο παιδικές δημιουργίες του σχολείου μας θα κοσμούν από την ημέρα της επίσκεψής μας το πλοίο “Φαιστός” και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους των χώρων που επισκεφτήκαμε για τη ζεστή φιλοξενία τους.