Τσικνοπέμπτη 2023

Η γιορτή της Αποκριάς στο σχολείο μας, άνοιξε με το  «Γαϊτανάκι» από τα κορίτσια της ΣΤ΄. Ένα χορευτικό παιχνίδι που πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μ. Ασίας. Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ένας κρατά ένα κοντάρι, στην κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, τα «γαϊτάνια». Οι χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί σε 6 ζευγάρια κι έτσι οι κορδέλες πλέκονται πάνω στο κοντάρι. Πιθανόν, ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από τη χαρά στη λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο!

Τα παιδιά της Α΄ Tαξης, μας χόρεψαν  «Tο Φεσάκι», αποκριάτικο μιμητικός χορό της Σαλαμίνας.

Η Β΄ Tαξη μας παρουσίασε το παραδοσιακό τραγούδι από τη Ρόδο «Πέρα στους πέρα κάμπους» σε μια όμορφη χορογραφία.

Η Γ΄ Tάξη χόρεψε τον αποκριάτικο μιμητικό χορό,  «Τα Κουκιά», που χορεύεται σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια της γιορτής μας, τον χορό «έσυραν» οι…σκούπες! Συγκεκριμένα, το Ε1 χόρεψε την «Σκούπα Λέρου». Αποκριάτικος, εύθυμος, ζευγαρωτός χορός, όπου κάποιος αντί για ντάμα, κρατάει μια σκούπα. Όταν ακούγεται από τους μουσικούς η λέξη «αλλαγή» όλοι πρέπει ν αλλάξουν ντάμες. Όποιος  μένει χωρίς ντάμα, χορεύει με τη σκούπα!!!

Από το Δ2 είδαμε την «Σκούπα» όπως χορεύεται στην Κρήτη, στα γλέντια της Αποκριάς.

Δ1 και Δ2, μας παρουσίασαν «Το Ποδαράκι», χορό της Θράκης, με το χαρακτηριστικό χτύπημα των ποδιών.

Το  πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα,  «Πως το τρίβουν το Πιπέρι»,  χόρεψαν τα αγόρια της Ε΄ Tαξης.

Τον  αποκριάτικο  χορό  «Λουλουβίκος», με προέλευση από τα Μέγαρα Αττικής,  παρουσίασαν με πολύ ενθουσιασμό τa αγόρια της ΣΤ΄ Τάξης.

Με έναν παλιό κρητικό χορό, τον «Ζερβόδεξο», τα κορίτσια της Ε΄ και ΣΤ΄ Ταξης έκλεισαν την αποκριάτικη γιορτή. Ονομάζεται έτσι επειδή οι χορευτές προχωρούν μια προς τα δεξιά μια προς τ αριστερά ανάλογα με την μελωδία. Χορευόταν στην Ανατολική Κρήτη, από άντρες και γυναίκες την περίοδο της Αποκριάς αλλά και στα γλέντια όταν ήθελαν να τονώσουν το κέφι.